...

Chtěla bych upozornit, že články zde zveřejněné, které nejsou psány tím rádoby "ručním" písmem, jsou z mého bývalého blogu a jsou relativně "staré".

sobota 26. listopadu 2011

Porovnání postav

Aby člověk mohl porovnávat charakteristiku postav ze dvou různých pohádek, musí si vybrat pohádky alespoň trochu rozdílné. Budeme-li kupříkladu porovnávat tradiční Popelku s Popelkou moderní, nedostaneme příliš dlouhou úvahu, neboť postavy budou po povahové stránce takřka stejné.

Já si vybrala pohádky Šípková Růženka a Sněhová královna(Hans Christian Andersen). Na první pohled špatný výběr, ale nesuď dne před večerem.

Co třeba taková Gerda s Růženkou? Obě jsou milé, hodné, spravedlivé... taký jaký je mezi nimi rozdíl? Růžence tohle všechno přisoudili její dobré kmotřičky víli a nebýt nich, jaká by asi byla? Možná že stejná, ale to bychom se nedozvěděli, jelikož se v pohádce moc neprojevuje. To by zase až tak nevadilo, kdyby nebyla hlavní postavou. Ale zpátky k tématu. U Gerdy to člověk vidí. Ukázala svou povahu sama svým chováním a svými činy. Možná že jsou si podobné, ale mám-li říct, která z nich má lepší charakter, řeknu, že Gerda. Protože nejde jen o to jaký člověk je, ale také o to, co dělá. I to z něj dělá čověka, jakým je. I to určuje jeho charakter.

A je princ opravdu tak chrabrý, jak se říká? Na prosekání se do zámku jistě musel vynaložit dosti fyzické síli, ale jediné, čeho se musel bát je, že se na něj hrad zřítí. Chci říct, je to sice dosti děsivé, ale jiní princové bojovali s drakem či čarodějem a přeci jen, že se na vás zřítí hrad, je(aspoň v pohádkách) o dost méně pravděpodobné, než že vás sní drak nebo začaruje kouzelník. No, bereme-li v potaz, že princ mohl vědět, jak se to se zámkem(a jeho obyvateli) má, nemůžeme mu jistou dávku odvahy odpírat. No kdo by chtěl proboha líbat 118 letou ženu? I když to pravděpodobně nevěděl, neboť, jak praví kniha, se princ(v některých verzích král) zatoulal k zámku čirou náhodou.
Ačkoliv lze (celkem úspěšně) o princově odvaze pochybovat, musím uznat, že oproti Kájovi je princ chrabrým rytířem. Zároveň však musím podotknout, že za to Káj tak docela nemůže. Když se vám do srdce zabodne kus onoho čarovného zrcadla moc s tím nenaděláte. Tak že bůh ví jak by to bylo, kdyby byl Káj sám sebou. Princ byl sice "dovážnější", ale Káj má výraznější, působivější charakter.

Zlá víla z Růženky ve skutečnosti nebyla zas až tak zlá když se to tak vezme. Nepozvali jí tak se pomstila. Pravda, trochu přehnaně. Ale vlastně si za to mohli sami. Kdyby jí pozvali, třeba by jí nic neudělala. Sice tak chtěli své dítě chránit(v druhé verzi prostě zapomněli), ale spíš mu tím uškodili. Dle mého je prostětrochu moc výbušná, ale jinak relativně... hodná. Narozdíl od Sněhové královny, ta je skutečně zlá. Já jen nedokážu pochopit, jak může být zlý někdo, kdo panuje něčemu tak krásnému, jako je zima. I když to bude asi dáno dobou, ve které Andersen žil. Není sice až tak dávná, ale i přesto byla tehdy zima větším problémem než je nyní.
Sněhová královna je také určitě mazanější, než zlá víla. Kouzlo víly se dá zrušit polibkem. Stačí se prosekat houštím a dát pusu krásce. co je na tom? Královna to má tedy promyšlenější. Nebýt toho, že je Gerda opravdu hodně statečné děvče(a toho, že jí přálo štěstí), jak by to asi dopadlo?
Víla je tedy oproti královně neškodná. Královna je lstivá, chytra, mazaná, má silnější charakter.


Andersenovi postavi mají rozhodně pestřejší charakter než postavi z Růženky. Charakteristika postav je tu i něčím doložená, což se u Růženky říct nedá. Ale víte co, to je na Růžence právě to krásné. Její jednoduchost a to, že v ní není nikdo skutečně zlý.

Žádné komentáře:

Okomentovat