...

Chtěla bych upozornit, že články zde zveřejněné, které nejsou psány tím rádoby "ručním" písmem, jsou z mého bývalého blogu a jsou relativně "staré".

sobota 26. listopadu 2011

Robin Hood: Cesta ke slávě

Zdravím vás, ó pani a paní.

Robin Hood
Cesta ke slávě

Muzikál
Divadlo Kalich

Myslím si, že tento muzikál byl velmi dobře zpracovaný. Jak choreografie, mluvený text tak i hudba. Bylo to zajimavé a originální.
Člověk se při muzikálu nenudil. Rozhodně nepatří mezi kategorii těch představení, při kterých se člověk kouká na hodinky a říká si, kdy už se něco začne dít. Upoutal vaši pozornost hned úvodu, ve kterém tančil čínský bojovník Li(Bedřich Lévi). Byl neuvěřitelný! Pomalu by stálo za to jít i jen na něj.

Na textech se mi líbilo že nebyly jen vážné, ale zároveň i vtipné. Zvláště díky dvou skřítkům: jednomu nasleplému a druhému nahluchlému. Někteří kritici tyto dvě postavy hodně haněli, ale já si naopak myslím, že jsou výborné. Kdyby byl muzikál braný hodně vážně, pak bych kritiky chápala, jelikož takovéhle postavy by se do něj vůbec nehodili, ale jelikož si z celého muzikálu autoři dělali trochu legraci, tak mi přišlo, že jsou tito skřítci na místě.
Taktéž rozhovor Šerifa z Nottinghamu a biskupa z Notitinghamu byl velice nápaditý a vtipný. Jejich rozhovor je totiž doplňován jejich myšlenkami, které se rýmují s jejich slovy. Myšlenky sammozřejmě taktéž protiřečí jejich slovům.

Hudba mi přišla velice poutavá, člověka vtáhla do děje, ukázala mu, o co jde. Byla vždy na místě, dodávala celé scéně atmosféru. Člověka při zpěvu občas až zamrazilo. Mimochodem, tohle také vytýkali, nechápu proč. Neznamená to snad, že je dobře napsaná?
Já osobně némám ráda veselé písně, ale v tomto muzikalu se mi velice líbili.

Taktéž zpracování textu k písním je povedené. Trochu vtipné, vážné, jízlivé...
I na poslouchání je to skvělé, ale když vidíte i herecké výkonny účinkujcích, tak je to přímo fascinujcí.

Robin Hood v podání Václava Noida Bárty byl perfektní. Bárta možná trochu moc vyřvával, ale to ve vyšších tónech dělá spousta mužů a na Robina se to hodí.
Jan Kříž ovšem takto zpíval i níže položené písně(popř. části písní), i když méně výrazně než Bárta. Bárta se na Robina hodí lépe tipově a lépe zpívá. I když to je možná tímm, že je profesionál. To však nemění nic na mém dojmu, že jít na představení s Noidem Bártou je lepší nápad, než jít na pedstavení s Křížem.
Ale ono by bylo asi potřeba jít na představení se všemi a ve všech kombinacích, což by ale bylo jak časově tak peněžně(to zvlášť) x.

Nela Pocisková byla taktéž výborná. Předvadla skvělý herecký výkon. Hodně používala mimiku a to se mi na ní hodně líbilo. Spousta herců hraje ''jenom'' hlasem a tělěm, ale ona hraje i svým obličejem, hodně to prožívá, což dodává na důvěryhodnosti celého muzikálu.
Taková Martina Bártová se vlastně stále tváří stejně. Není to úplně její vina, ona prostě nedává své pocity tolik (alespoň navenek) najevo, ale člověku je příjemnější, když ten druhý není "netečný".
Zároveň jsem si na internetu vyhledala nějáká videa z muzikálu a musím říci, že na nich zní Nela Pocisková nejhůře ze všech 3 Marian. Také spousta lidí píše, že neumí zpívat a podobně. Ale já měla tu možnost vidět ji naživo a byla výborná.

Scéna byla stvořena s pomocí dvou vyklápěcích stromů a jednoho pojízdného. Po nich herci lezli a skákali, bojovali na nich, seděli či odpočívali... Díky osvětlení scéna působila dojmem, jako že jste skutečně v lese. Scéna byla velice originální a nápaditá, skvěle vymyšlená, zvláště na tak malý prostor, jaký v divadle Kalich mají.

Celkově byl muzikál velmi zdařilý. Scéna byla velicepovedená a muzikálu nechyběl ani ten správný šmrnc a vtip. Zdařřilé herecké i pěvecké výkony, to všechno z tohoto muzikálu dělá jeden z(v ČR) nejlepších vůbec.

Hudba: Ondřej Soukup
Libretto a texty písní: Gábina Osvaldová
Producent: Michal Kocourek
Řežie, choreografie, světelný design: Ján Ďurovčík
Kostými: Roman Šolc
Scéna: Martin Černý

Žádné komentáře:

Okomentovat