...

Chtěla bych upozornit, že články zde zveřejněné, které nejsou psány tím rádoby "ručním" písmem, jsou z mého bývalého blogu a jsou relativně "staré".

sobota 26. listopadu 2011

Zavržený:Varování:Přepis děje!

Nečtěte, pokud nemáte dost času nebo nechcete vědět děj! Psala jsem to asi tři večery. Je to trochu přeházené, ale tak... co, že :D :)
Právě jsem se rozčilovala nad dnešní povrchností společnosti. 18 minut křičení a mluvení do mp4. Možná to někdy přepíšu...

Zavržený
Příběh mne doslova uchvátil. Všechno začne ve chvíli, když pan profesor na biologi přesadí k Noře, hlavní hrdince celé knihy, Patche. Patch se mi hned
zdál velice sympatický. Noře pravděpodobně ze začátku vůbec sympatický nebyl a já se jí nedívím, mně by se také nelíbilo, kdyby do mě takhle někdo rýpal, ale jako čtenářku mne to opravdu bavilo.

V knize se toho vlastně moc neděje, tedy kromě útoku na Noru a její nejlepší kamarádku Vee, ale to se nepočítá, ne? Vlastně téměř všechna akce je nechána až na konec. Teď to vypadá, že je knížka nezajímavá, ale nenechte se zmást! Spisovatelka drží čtenáře celou dobu napjatého a v očekávání, co se bude dít dál. Není to však ten druh příběhu, který člověk čte a doufá, že už se konečně začne něco dít.

Jednoho dne potákává Nora se svojí nejlepší kamarádkou Vee dva chlapce: Eliotta a Julese. Eliott je clekm přátelský, ale Jules se netváří, že by byl ze společnosti dívek nadšený. Ponejprv mi nepřipadali moc důležití ani zajímaví, ale postupem času...

K prvním pořádnému zamyšlení vede člověka až příhoda na Archandělovi, což je velká horská dráha. Když se Nora vydá s přáteli do zábavního parku v , narazí tam(Samozřejmě, na koho jiného by tam měla narazit, že?) na Patche. Tuhle část mám vážně ráda. Ten jí vezme na Archanděla. Noře se tam nechce: bojí se totiž výšek, ale nakonec tam přeci jen jde(Že by s tím mohlo mít něco společného to, že se jí Patch líbí?). Zrovna, když jsou v nejvýšším bodě celé dráhy, se dvířka vozíku(mimochodem, jsou na něm obrázky padlých Andělů), ve kterém oba sedí, otevřou a Nora vypadne. Snaží se zachhytit ale padá a padá... a najednou jsou dole pod dráhou. Zvláštní, že? Tak že si to Nora všechno vymyslela? Tomu jsem naprosto odmítala uvěřit. Sice chodila k psychiatrovi, ale kvůli tomu, že jí zemřel otec a ne proto, že by byla blázen. Navíc to všechno bylo TAK živé...
Tahle část je tajemná a napínavá a ačkoliv člověk ví, že Nora nezemře, má o ni strach.

Nora jde najít Své přátele, ale ti jsou pryč a mobil se jí vybil, tak že jí nezbývá nic jiného než jet s Patchem. Nadšená z toho moc není a ve chvíli, kdy zjistí, že pojedou na motorce, by šla skoro raději pěšky. Já se jí nedivím, také zrovna netoužím po takovéhle projížďce. A zlášť už ne s Patchem, to mi věřte...
Domů se ale nakonec(překvapivě) dostanou bez nehody. Patch připravuje večeři a Nora je nervózní. Tedy, abych byla přesnější, bojí se. Bojí se protože má Patch v ruce nůž. Pravděpodobně to takhle zní dost šíleně, jen že s Patchem člověk nikdy neví. Prostě a jednoduše: Patch+nůž=vražedná kommbinace. Nora se raději odchází převléknout a když se vrátí strach je tentam. Jo a Patch má v ruce jiný nůž. Sice by to mohlo mít něco společného s tím, co krájí, ale něco ti napovídá, že to má jiný důvod...
No, jak říkám, strach je sice pryč, ale vystřídá ho pocit jiný. Samozřejmě v tu nejméně vhodnou chvíli, tedy těsně před polibkem, zazvoní Noře telefon. Zvedá ho, Patch odchází... moment, tady něco nehraje: mobil byl přece vybitý! Další malá záhada...

Když při tělocviku hrají Baseball, uslyší Nora náhle v hlavě Patchův hlas, který ji radí, jak na to. Ale je to možné? Ačkoliv to zní absurdně, Nora tomu věřila. A já jsem si to myslela taky. Pokud je to pravda, tak Patch není obyčejný kluk.

Nora má stále pocit že ji někdo sleduje a Vee dostane nápad: Vezme si Nořinu bundu, tak že neznámý půjde místo za Norou za ní. Nora za nimi pojede autem a tak zjistí, kdo to je. Tohle prostě nemůže dopadnout dobře, myslela jsem si.
A taky že nedopadlo. Nora najde Vee zraněnou. Je víc než jisté, že po Noře někdo jde. A je pravděpodobné, že kdyby neznámý(Nebo neznámá? Noře přišlo, že to byla žena...) sledoval opravdu Noru, dopadlo by to hůř...

Do školy ke všemu nastoupí nova psycholožka. Noru stále nabáda, aby netrávila čas s Patchem, že prý má temnou minulost. Když jí na to Nora odvětí, že s ním přece žádný čas netráví, řekné psycholožka, paní Cooperová, že ví že ji vezl domů... Jenomže: Co jí do tohoh je? Není to snad Nory věc, s kým tráví čas?
A jaká temná minulost? Vždyť o něm neví nikdo nic, jeho učitelé, ředitel, spolužáci... Tak jak někdo naprosto cizí, se kterým se Patch s největší pravděpodobností nestýká, může vědět něco víc, než všichni ostatní? Pokud ale mluví pravdu, musí tam být ještě něco dalšího, o čem čtenář ani Nora netuší.
A jak vlastně věděla, že jNoru vezl domů? To je sledovala? Pochybovala jsem, že by jí Patch něco říkal. Tak co je slečna Cooperová zač?

Nora při prohlížení internetu narazí na článek o vraždě jisté slečny. Byla zabita na škole, kam chodil Eliott a chodí Jules. Moment, co to tady ještě píšou? Z vraždy byl obviněn Eliott! možná to nakonec nebude takový svatoušek, jakým se zdál na první pohled. Byl sice sproštěn viny ale to jen pro nedostatek důkazů. Nezdálo se mi, že by mohl být Eliott vrahem.
V tu chvíli přijde Eliott a Nora rychle vypíná obrazovku. Od téhle chvíle se Eliott chová jinak, než dříve. Teprve teď začínám mít o něm pochyby.

Po nějaké době jede Nora do , kde stojí ona škola a vyptává se na vraždu té dívky. V tom jí ale volá Vee, že je s Eliotem a Jules taky tam, ale že se nějak rozdělili a jestli by za ní nemohla přijet. Nora neváhá a jede ji hledat. Jenže neví, jak se dostat na onu ulici, kde Vee je a jediný člověk poblíž je nějaká bezdmovkyně. Nora nemá moc na výběr a tak vymění svojí čepici a kabát za rady od ní. Nora se tedy vydá směrem, který jí paní poradila, když tu zjistí, že nemá mobil. Nechala ho v kapse kabátu. Vrací se tedy zpátky, když tu kolem projíždí auto. Nora se instinktivně schová, když tu zazní výstřel. Ta paní je mrtvá. Tělo ale záhadně zmizí... . Noře i mně bylo jasné, že ta kulka měla patřit jí. Vážně jsem začínala být napjatá. Myslela jsem si, že za tyhle všechny útoky může Patch, ale teď už jsem začínala pochybovat. Jakou úlohu v tom hraje Eliott?

Nora zavolá z budky Patchovi, který pro ni přijede. Z jeho mobilu napíše Vee, která už ale Eliotta s Julesem našla. Nora, která si myslí, že je Eliott vrahem(Což jsem si myslela taky) ji chce jet hledat, ale autu vypoví službu motor a jim nezbývá než zamířit do blízkého motelu, od kud si chtějí zavolat, jen že kvůli bouřce vypadla elekřina. Patch s Norou si tedy pronajmou pokoj. Nora spatří na zádech Pattche zvláštní jizvy, jizvy ve tvaru Vé... jizvy, které byly na obrázcíh na vozících Archanděla. Nora se jich dotkne... A teď se prostě muselo něco stát. Samozřejmě.

Nora se ocitne v minulosti, ještě před tím, než poznala Patche. Patch je v Boově kulečnikové herně, když tu k němu přijde nějaká paní nebo slečna, oslovuje jí Dabrio. Nora v ní poznává paní Cooperovou a přemítá, co tam dělá. Z jejich rozhovoru se dozví, že Patch i Dabria jsou andělé. Tedy, abych byla přesnější, Patch je padlý anděl a Dabria anděl smrti(provádí duše zemřelých). Hmm, to by celkem vysvětlovalo, že toho tolik ví. Dabria prozrazuje Patchovi, že se může stát Strážným Andělem, když zachrání život člověku. První na seznamu lidí v ohrožení je právě Nora... a ten, kdo ji ohrožuje, je Patch.
Když vidina skončí, chce Nora utéct, ale Patch ji zadrží a vysvětlí ji, že jí chtěl zabít, ale zamiloval se do ní a nedokázal to. Patch také prozradí, že ji přiměl myslet si, že má vybitý mobil, že se rozbil motor a že padá z Archanděla. Ona ale nemusí věřit tomu, co jí v hlavě ukáže. To by se jí mohlo docela hodit...

Nora mu prorazuje, že Dabria je pořád na zemi a že dělá psycholožku u nich ve škole. Okamžitě opouštějí pokoj a míří k Noře domů. Patch zkontroluje, jestli tam není Dabria a pak ji jede hledat. Nora jde mezitím domů, kde se ale vzápětí bjeví Dabria, která čekala, až Patch odjede a nechá Noru samotnou.
A tady to začíná. Akce. Jak tohle skončí? Má Nora proti Dabrie nějakou šanci? Nejspíš ne. Jedinou její nadějí je Patch a tak ji nezbývá než doufat, že se co nejdříve vrátí. Ukazuje se, že to Dabria zaútočila na Noru a Vee. Pokud ale tedy tu bezdomovkyni nezabil Patch ani Dabria, musí tu být ještě někdo třetí. Zdá se, jakoo by se na Noru všichni domluvili! Také Noře prozrazuje, že je potomkem Nefila(potomek padlého anděla a lidské ženy) a že když ji Patch zabije, stane se člověkem. Při hledání Nory Dabria zapálí dům a strhne zábradlí. Nora se před ní schová ve skříni, když tu přijede Patch, který Dabriu porazí. Tohle je část asi nejvíce akční, nikoliv však nejnapínavější. Podezření ohledně paní Cooperové se potvrdilo. Ještě že to Patch stihl. Já nemám ráda smutné konce a tohle by dopadlo štaně, nebýt jeho.

Patch řekne ať jede do , že se tam sejdou. Ale Nora, rozrušená slovy Dabrii, se rozhodne tam nejet. Když ji Patch najde, znovu jí vysvětluje, že už ji zabít nechce a Nora se opět uklidní. Tahle mi to přijde, že je Nora dost hysterická a že má zbytečně strach, ale když se Vám někdo přizná, že Vás chtěl zabít, určitě budete naprosto vpohodě, že?
Všechno by už mohlo být vpořádku, jen že Noře zavolá Vee, ať za nimi příde, že je s Eliottem a Julesem ve škole a chtějí hrát na schovávanou. To se Noře ani trochu nelíbilo. Já bych se taky bála, kdyby moje nejlepší kamarádka byla s někým, o kom si myslímm, že je vrah. Nora i Patch tedy míří ke škole. Patch jde dovnitř a nechává Noru sedět v autě a čekat. Jenže ji spatří eliott a zve ji dovnitř a tak Nora dále nečeká a jde. Ve škole je podivné ticho, takhle v noci to tam vypadá úplně jinak, než jindy. Když vyleze do prvního patra, najde na zemi Julesovo tělo. Je mrtvý. Noru samozřejmě hned napadne, že to byl Eliott a že už možná úbližil i Vee. V tuhle chvíli si člověk nemůže myslet nic jiného.

Když Nora pokračuje dále, najde na zemi zraněného Eliotta. Tak moment, tady něco nehraje. Pokud je Eliott zraněný, nemohl ublížit Julesovi. V tomhle stavu by ani nebyl schopný. Tak že: Kdo to byl? Vee nepřipadá v úvahu a Patchovi už Nora věří. Vlastně jsem mu věřila i já. Proč by to taky dělal?
V tu chvíli se v místnosti objevuje Jules. Jules Eliotta vydíral, aby zabil sovjí přítelkyni a dokázal mu tak svojí věrnost. Vysvětluje Noře, že už několik století slouží Patchovi: Dva týdny v roce spolu sdílí tělo, ale to Patch ho ovládá. Jules je totiž Nefil a Nora je jeho potomek...
Noře se daří jako zázrakem uniknout Julesovi a dokonce najde i Vee. Poprosí ji, aby běžela zavolat policii, což Vee udělá, zatím co Nora zůstává ve škole. To už je Jules zase u ní a Nora se snaží utéci ven přes šatny, ale dveře jsou zamčené a Nora je v pasti. Dostane se do tělcvičny, ale nikam dál.

Jules na Noru zaútočí, ale to už je tam i Patch, který pomocí mysli ovládne Noru a ta Julese přepere. Rozeběhne se k žebříku a chce vylést nahoru, když tu s ní žebřík začne padat. V hlavě slyčí Patchův hlas, který ji říká, že žebřík nepadá, že too je jen představa, kterou ji nastrčil Jules. Když si to Nora uvědomí, žebřík už je zase připevněný na stěně. Jules už ji ale dohání. Ona přelézá na trám, Jules hned za ní. Chce ji zabít, že není žádný rozdíl mezi tím, jestli teď skočí nebo ne. Ona ale řekne, že je, protože když skočí, přinese oběť a Patch se stane člověkem. A on zemře. S těmito slovy skáče.

Probouzí se až doma, kde ji Patch vysvětluje, že on její oběť nepřijal a ona žije. Jules je mrtvý a Patch je jejím andělem strážným...

Celá kniha ne mě působila velice dobře. Byla hodně napínavá a výborně napsaná, ani trochu jsem se nenudila. Pro všechny postavy, které byli alespoň trochu kladné, to dopadlo dobře. To se mi líbí, nemám ráda ten druh knih, ve kterých umře nějaká z hlavních postav(ale nikdy ne ta hlavní, to by prostě nešlo), jen aby to bylo zajímavější a dojemné. Neplní to ten účel.

Z tohoto druhu knih to byla jedna z těch nejlepších. Má místo na poličce mých nejoblíbenějších knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat